BEBEĞİNİZİN YUVARLANMAYI ÖĞRENMESİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?
Bebeğiniz haftalarca veya aylardır karın üstü zaman geçiriyor,gerçek hareket ne zaman başlayacak? Pediatrik terapistler olarak, genellikle bir bebeğin ne zaman yuvarlanmaya başlayacağı sorulur. Bebeklerin tipik olarak ne zaman yuvarlandığı ve bebeğinizin bu önemli beceriyi öğrenmesine nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin!
Yuvarlanma tipik olarak ilk olarak, bir bebek yanlışlıkla 3-5 aylık arasında herhangi bir yerde göbekten arkaya yuvarlandığında meydana gelir. Bu, karın zamanı sırasında (muhtemelen başını çevirmekten) bebeğin henüz karşı koyacak kas kontrolüne sahip olmadığı bir ağırlık kayması nedeniyle olur. Karnını yanlışlıkla arkaya yuvarlayan bebekler genellikle çok hızlı kontrolsüz hareket ederler ve şaşırmış görünebilirler! Bebek omuz, göbek ve boyun kasları üzerinde daha sağlam bir kontrol kazandıktan sonra, kontrollü bir şekilde göbekten sırta dönme gelişecektir.
Bebekler genellikle 6 aylıkken karınlarından dönerler . Karnına dönme olgunluğu oluşmadan önce, bebeklerimizin vücudun ön, arka ve yan taraflarındaki kasları güçlendirmeleri gerekir. Başarılı bir yuvarlanma için üç kas grubunun koordinasyonunu gerektirir.
Karın zamanına ek olarak, bebeklerimizin katkıda bulunan bu kas gruplarını geliştirmek için katılabileceği birçok farklı aktivite var! Daha fazla ayrıntı için aşağıya bakın:
Yan Oyun:
Kenarda oynamak, yuvarlanma gelişimini desteklemek için mükemmel bir pozisyondur. Yana yatma, her iki yönde de yuvarlanırken bir geçiş pozisyonudur ve pozisyonu korumak için bebeklerimizin vücudunun ön tarafındaki fleksör kasları ile arkadaki ekstansör kaslar arasındaki kas dengesini gerektirir (yuvarlanmada önemli olan kas grupları!)
Yan oyun oynamanın diğer faydaları:
- Bebeğiniz başını ve vücudunu yüzeyden kaldırmaya çalışırken, yan yatma vücudun yan tarafındaki kasları (yan fleksörler) güçlendirir.
- Yana yatma, bebeğinizin vücudunu keşfetmesi, el ele oynaması ve orta hattaki oyuncaklarla oynaması için ellerini vücudunun ortasına kolayca getirmesini sağlar; ayrıca bebeğinizin kolunu yerçekimine karşı çok yükseğe kaldırması gerekmediğinden daha kolay erişmesini sağlar.
- Yeni dokunsal, proprioseptif, vestibüler ve görsel deneyimler sağlar.
- Yan pozisyonda çalışmak (karın zamanı ve sırt oyunu ile birlikte) yuvarlak bir kafayı teşvik eder ve düz kafa sendromu olasılığını azaltır.
Bebeğiniz onu desteklemek için bir havlu rulosu veya yastık kullanarak kendi başına konumunu koruyabilmeden önce yan yana oynamaya başlayın. Daha fazla eğlence için bebeğinizin yanına uzanmayı veya bir ayna kullanmayı deneyin. Her iki tarafta da çalıştığınızdan emin olun!
El Ayak Oyun
El ele oyun, yuvarlanmanın öncüsü olarak teşvik etmek için mükemmel bir aktivitedir. El ele oynamak, bebeklerimizin karın kaslarını güçlendirir (mekik ve bacak kaldırmayı düşünün!). Kontrollü bir göbekten arkaya yuvarlanma için karınların aktivasyonu gereklidir. Diğer avantajlar şunlardır:
- Ayaklara ve ellere duyusal girdi sağlamak (bu, bebeklerimizin ayaklarını ayağa kalkmaya hazırlanırken duyarsızlaştırmaya yardımcı olur)
- Hamstring kaslarını germek
- İki eli bir ayağa uzatırken karın obliklerini etkinleştirme
- İki eli bir ayağa uzatırken vücudun orta hattını geçmek
Bebeğinizin el-ayak oyununa girmesine yardımcı olmak için bu püf noktalarını deneyin:
- Yere yatın ve dikkati ayaklara çekmek için bebeğinize aşağıdan (ayakların yanından!) yaklaşın.
- Bebeğinizin dikkatini ayaklarına çekmek için bir ayak bileği çıngırağı veya eğlenceli çoraplar kullanın.
- Bebeğinizin ayağına halka şeklinde bir oyuncak asın ve bebeğinizin oyuncağı kavramasına yardımcı olun.
- Yüzeyden hafifçe yukarı kaldırmak için bebeğinizin kalçalarının altına küçük bir havlu rulosu yerleştirin (bu, karın kasları üzerindeki iş miktarını azaltır)
- Bebeğinizin ellerini nazikçe ayaklarına doğru yönlendirin ve gerekirse tutması için biraz yardım sağlayın.
- Bebek bezi değişiklikleri sırasında pratik yapın!
Üst Ekstremiteye Ağırlık Verme
Bebeğiniz karnı üzerindeyken ön kollarını desteklemekte veya kollarını uzatarak yukarı itmekte zorlanıyorsa, göbekten arkaya doğru yuvarlanmak zor olacaktır . Kolları yolunuza çıkacak ve yuvarlanmayı engelleyecektir. Bebeğinizin kollarıyla ağırlığını taşımasına ve omuz kemeri sayesinde güç kazanmasına yardımcı olmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atın!
- Bebeğinizin göğsünü boppy bir yastığın üzerine veya bacağınızın üzerine, kollarınız yanlara doğru uzatılmış şekilde yere koyun (ellerinin yere ulaşabileceğinden emin olun)
- Bu pozisyondan, bebeğinizi yere itmeye teşvik edecek aktiviteleri deneyin (su oynamak için bir tavayı suyla doldurun; karın üstü su oyun matı kullanın; keşfetmek için farklı dokularda kumaşlar sunun)
- Bebeğiniz kollarından ağırlık vererek güçlendikçe, yuvarlanmak için gereken ağırlık değişimleri üzerinde çalışmak için bir kolla yükseltilmiş oyuncaklara uzanmasını teşvik edin (bir aktivite küpü, bir yastığa yerleştirilmiş oyuncaklar)
- Bebeğiniz güçlendikçe ek yardımı (örn. boppy yastık veya bacak) kaldırın!
***Bebeğinizin yuvarlanma becerilerindeki gecikmelerden endişe duyuyor musunuz? Son derece yetenekli pediatrik terapistlerimizden biriyle kişiselleştirilmiş bir değerlendirme planlamak İÇİN BİZE ULAŞIN.