DEHB/ ADD VE DUYUSAL İŞLEME BOZUKLUĞU?
Meşgul, yaramaz, dikkat dağıtan, yaramazlık yapan, sorun çıkaran… hareketsiz oturmakta ve konsantre olmakta güçlük çeken, modülasyon veya nöro-biyolojik nedenleri olan çocuklar hakkında her gün duyduğumuz ifadelerden sadece birkaçı. Genellikle ilk olarak anaokulunun/okulun talepleri arttığında ortaya çıkan DEHB/DEB ve Duyusal İşleme Bozuklukları (DİB) çok gerçektir ve çocukların günlük yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu/ Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEHB/ DEB)
Bu bozukluklar, beyindeki organik farklılıklardan kaynaklanır ve bu da, aktivite seviyelerini ve yürütücü işlevleri etkileyen değişen seviyelerde nörotransmitter ile sonuçlanır. DEHB/DEB tanısı olan çocuklar, dikkat kontrolü, ketleyici kontrol (dürtü kontrolü), işler bellek (kısa süreli belleklerindeki bilgilerin manipüle edilmesi) ve bilişsel esnekliğin yanı sıra muhakeme, problem çözme ve planlama konularında zorluk yaşayabilirler. DEB/DEHB teşhisi konan çocuklar genellikle oldukça zekidir ve semptomları ve zorlukları konusunda anlayışlıdır. Bu, normalden daha yüksek kaygı düzeyine ve el yazısı, ders sırasında dinleme gibi zorlayıcı buldukları görevlerden kaçınmalarına neden olabilir.
Duyusal İşleme ve Modülasyon Zorlukları
Duyusal İşleme Bozukluğu (DİB) teşhisi konan çocuklar, dokunma, basınç, ses ve hareket gibi günlük duyusal bilgileri yanlış yorumlayabilir. Genellikle belirli duyusal bilgilere boğulurlar ve çeşitli ortamlarda kendilerini sakin ve güvende hissetmelerine yardımcı olmak için belirli duyusal deneyimlerden kaçınır veya bunları ararlar. Bu, dikkati, konsantrasyonu, öğrenmeyi ve refahı olumsuz etkiler.
DEHB teşhisinin bir parçası olarak çocuklar, duyusal modülasyonda zorluklar yaşayacaklardır. Duyusal modülasyon, duyusal bilgilerimizi gelecekte kullanmak üzere düzenleme yeteneğimizi ifade eder. Günlük işleyişteki davranışlarımızı etkileyen farklı duyusal girdileri filtreleyebilmeyi, ayıklayabilmeyi ve işleyebilmeyi içerir. Sakin, dinleyen ve öğrenmeye hazır olduğumuz düzenleyici duruma ‘optimal düzenleme düzeyi’ denir. Bazı duyusal girdiler, DEHB’li çocukları bu ‘optimal bantta’ tutmaya veya onları bu optimal bandın dışına itmeye yardımcı olabilir. Optimal bandın dışında kalan çocuklar zayıf dikkat ve konsantrasyona, sosyal, spor, oyun gibi belirli deneyimlerden geri çekilme, güvenlik bilincinde azalma ve dikkat problemleri nedeniyle düşük akademik performansa sahip olabilir.
Bir Ergoterapist çocuğunuzun bu gibi durumlarında size yardimci olabilir.
Her çocuğun bireysel ve benzersiz olduğunu unutmayın! Müdahale planları, mutluluğu, kendi kendine motivasyonu, ulaşılabilir zorlukları ve gelişimi teşvik etmek için özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır.
Therapath pediatrik ergoterapi desteği ile sizlere bu alanda hizmet vermekteyiz.
Yorum Yok