Empatiyi çocukluğumuzdan itibaren öğreniriz ve hayatımız boyunca gelişmeye devam eder. Empati, diğer bakış açılarını anlamamıza ve değer vermemize izin verir. Güçlü ve sağlıklı ilişkilerin ve başkalarıyla nasıl bağlantı kurduğumuzun temelidir. Çocuklar empatiyi bizi gözlemleyerek ve onlara gösterdiğimiz empatiyi deneyimleyerek öğrenirler. Bakıcılar olarak, kullandığımız dil, sorduğumuz sorular ve eylemlerle model alarak çocukların empati geliştirmelerini desteklemenin birçok yolu vardır. 

Empati kurmada bazı önemli dersler:

Duygulara İsim Vermek

Çocuğunuzun duygularını isimlendirmesine yardımcı olarak duygularını ifade etmesine fırsat verin. Onlara bedenlerinde ve çevrelerinde neler olup bittiğini sorun. Duygularını ve deneyimlerini tanımlamak ve ifade etmek için cesaretlendirilmek ve yetkilendirilmek, başkalarındaki duyguları tanımalarına yardımcı olarak başkalarıyla olan bağlantılarını derinleştirecektir. Bu şekilde, çocuklara bazen başkaları için empati gösterme yeteneğimizi engelleyen kendi olumsuz duygularını düzenlemeyi de öğretebiliriz. Onlara duyguların doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü olmadığını hatırlatın. Ve tüm duygular bize bir şey söyler! 

Çocukları desteklerken, kendi duygularımızı ve empati kurmanın zor olduğu zamanları tanımak da önemlidir. Bazen çocuklarımız düğmelerimize basacak ve zorlayıcı davranışlar sergileyecek. Bu anlarda, kendi duygularımızın yanı sıra onların duygularını da kabul ederken davranışı ele alabiliriz. 


Aktif dinleme

Dinlemek bir eylemdir! Bedenimiz, zihnimiz ve sözlerimizle dinlediğimizde, başkaları dinlediğimizi görebilir ve duyabilir. Çocuklar ayrıca başkalarıyla nasıl etkileşim ve iletişim kurduğumuzu fark edeceklerdir. Dikkatli dinlemeyi modellemek için küçükleriniz sizinle iletişim kurarken aktif dinleme alıştırması yapın:

  1. Sorular sor
  2. Söylediklerini tekrar et
  3. Göz teması kur
  4. Vücudunu onlara doğru çevir
  5. başını salla
  6. Yüz ifadelerinin farkında olun
  7. Ara vermekten kaçının
  8. Dikkat dağıtıcıları görmezden gelin

 

Başka Birinin Perspektifini Görmek

Empati genellikle kendinizi başkasının yerine koymak olarak tanımlanır. Bu, başka birinin olayları nasıl gördüğünü anlamak ve kendi duygularımızı bir kenara bırakmak anlamına gelir. Çocukları, farklı durumlarda nasıl hissettiklerini düşünmeye ve başkalarına sormaya teşvik edin. Onlara Altın Kuralı hatırlatmak, benzer bir durumda olsalar nasıl düşüneceklerini, hissedeceklerini ve hareket edeceklerini düşünmelerine yardımcı olabilir.

Farklılıklar Bizi Harika Kılıyor!

Hepimiz farklı görünüyoruz, içeride ve dışarıda. Ve bu, bizim de olayları farklı gördüğümüz anlamına gelir. Farklılıklar, birbirimiz hakkında bilgi edinmemize ve birlikte büyümemize yardımcı olur. Irk, etnik köken, beceriler, inançlar ve deneyimlerdeki çeşitliliği kucaklamak, nasıl farklı olduğumuzu ve hepimizin başkalarıyla paylaşacak önemli bir şeyimiz olduğunu öğrenerek empati kurmamıza yardımcı olur. Çocuğunuzu, bir şeyi bir başkasından farklı gördüğünde fark etmesi ve başkalarının deneyimlerini öğrenmesi için cesaretlendirin.

Empati ve İyi Bir Arkadaş Olmak

Çocuğunuzu başkalarıyla olumlu ilişkiler geliştirmesi ve nasıl iyi bir arkadaş olunacağını öğrenmesi için destekleyin:

  1. Onları arkadaşları hakkında bilgi edinmeye teşvik edin. İyi iletişim konuşmak ve dinlemekle ilgilidir. En sevdikleri yiyecekler nelerdir? Okulun nesini seviyorlar? Kiminle yaşıyorlar? 
  2. Onlara anlaşmazlıkların olduğunu ve özür dilemenin önemli olduğunu hatırlatın. Anlaşmazlıklar, kendimizinkiyle aynı olmasa bile, bir başkasının görüşlerini anlamaya ve saygı duymaya istekli olduğumuzda ilişkileri güçlendirebilir. Bir hata yaptığımızda veya birini incittiğimizde özür dilemek de sorumluluk almanın ve arkadaşlıklarda güven inşa etmenin önemli bir parçasıdır.
  3. Onları yardımcı olmanın yollarını aramaya ve nezaketli davranışlarda bulunmaya teşvik edin. Bir arkadaşı desteklemenin veya birinin gününü biraz daha parlak hale getirmenin her zaman bir yolu vardır .

Yorumlar devre dışı.