Öz Düzenleme: Bu ne anlama geliyor?
Kendi kendini düzenleme, vücudumuzun uyanıklık (veya uyarılma) seviyesini belirli bir görev veya ortamın taleplerine uyacak şekilde uyarlama yeteneğimizdir. Bir çocuğun uyarılma seviyesi bir aktivitenin talebiyle eşleştiğinde, onun öğrenmesini ve göreve tam olarak katılmasını sağlar. Optimum uyanıklık seviyesi aktiviteye bağlıdır; bu nedenle, gün boyunca çeşitli etkinliklere katılmak için uyarılmamızı modüle edebilmeli ve uyarlayabilmeliyiz. Duyusal işlemleme güçlüğü olan çocuklar genellikle uyarılma düzeylerini düzenlemekte güçlük çekerler ve ek araç ve desteklerden yararlanabilirler. Bazı örnekler için aşağıya bakın:
- Düşük Uyarılma: Uyarılma düzeyi düşük olan bir çocuk yorgun, içine kapanık ve tepki vermede ya da tepki vermede yavaş görünebilir. Koltuğuna çökebilir veya başını ellerinin arasına alabilir. Bu çocuk, sınıfta dikkatini toplamakta, akranlarıyla iletişim kurmakta veya ek yardım ve yönlendirme olmadan günlük aktivitelere katılmakta zorluk çekebilir. Düşük uyarılma düzeyine sahip bir çocuk, daha yüksek düzeyde uyarılma elde etmek ve çevresiyle en iyi şekilde etkileşime geçmek için ek ve uyarıcı duyusal girdilerden yararlanabilir.
- Yüksek Uyarılma: Yüksek uyarılmaya sahip bir çocuk aşırı enerjiye sahip görünebilir, aptal veya dürtüsel görünebilir, sinir krizi geçirebilir veya aşırı çevresel uyaranları en aza indirmek için kapanabilir. Bu çocuk, uyarılmışlığını azaltmak için sakinleştirici faaliyetlerden yararlanır ve böylece sınıfa, akranlarına ve ailesine tam olarak katılır.
- Optimal Uyarılma: Optimal uyarılma eldeki göreve bağlıdır. Teneffüs sırasında daha yüksek bir uyanıklık seviyesi idealdir, daha düşük bir seviye sınıf için idealdir ve daha da düşük bir seviye yatmadan önce en iyisidir. Sınıfta optimal uyarılmaya sahip bir çocuk tetikte, sakin ve eldeki göreve katılmaya hazırdır. Uyarılmayı düzenleme yeteneği, bir çocuğun kendisine sunulabilecek birden fazla ortamda başarılı olması için önemlidir; örneğin, bir çocuğun oyun alanında koşuşturmaktan, daha düşük düzeyde uyarılmanın gerekli olduğu sınıfa geri dönmesine olanak tanır.
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Ergoterapistler olarak, rolümüz genellikle danışanlarımızın öğrenme ve büyümenin gerçekleşmesi için en uygun uyarılma düzeyine ulaşmalarına yardımcı olacak destek sağlamaktır. Önceliğimiz, danışanlarımıza ve ailelerine, çeşitli ortamlarda, görevlerde ve durumlarda uyanıklık düzeylerini düzenlemek için araçları nasıl kullanacaklarını öğretmektir. Hangi özel araçlar, hangi çocuk için en iyi sonucu verir ve bu nedenle, bir Ergoterapistin rehberliği özellikle yardımcı olabilir. Örneğin, dokunsal girdiye aşırı duyarlı olan bir çocuk, dokunsal oyundan sakinleşmeyi deneyimlemeyebilir. Bir çocuğun optimal uyarılmaya ulaşmasına yardımcı olabilecek bazı etkinlik türlerine ilişkin örnekler için aşağıya bakın.
Uyarıcı Faaliyetleri
- Tüm vücut :
- Dönme
- hızlı hareket
- Zıplama/zıplama
- Baş aşağı çevirme/inversiyon
- İkili görevler (vücudun iki yanını birlikte kullanmak)
- Oral
- Soğuk su/içecekler
- gevrek yiyecekler
Sakinleştirici Aktiviteler
- Tüm vücut
- Doğrusal, ritmik hareket (salıncakta ileri geri düşünün)
- Ağır iş aktiviteleri: hayvan yürüyüşleri, yoga, itme/
- Derin basınç (Ayı sarılır, yastıklar arasında “sandviç”)
- Oral
- Derin nefes alma aktiviteleri
- Dirençli bir pipetle emmek veya su şişesini ısırmak
- çiğnenebilir yiyecekler
- Eller
- Bir kıpırdama aracının kullanılması
- dokunsal oyun
- Dirençli tedavi veya oyun hamuru
Çevresel Hususlar
Ebeveynler, terapistler ve eğitimciler, sadece evde, klinikte veya sınıfta bir ortam kurarak çocuğun kendi kendini düzenlemesine yardımcı olmada büyük bir rol oynayabilir. Öz düzenleme ile mücadele eden çocuklar, dağınık, aşırı kalabalık veya gürültülü ortamlarda daha fazla zorluk yaşarlar. Akılda tutulması gereken basit ipuçları şunları içerir: renkleri ve desenleri basit tutun; dağınıklığı en aza indirin; eşyalar ve sarf malzemeleri için bir yere sahip olmak; ve arka plandaki sesleri mümkün olduğunca azaltın.
Diğer Hususlar
Duyusal uyarım ve çevre, çocuğun kendi kendini düzenleme yeteneğini etkileyen tek faktör değildir. İç faktörler de büyük bir rol oynayabilir. Bunlar arasında açlık, uyku, hastalık/hastalık ve/veya diğerlerinin yanı sıra çocuğun hayatındaki ek stres faktörleri yer alır. Bir Ergoterapist, bir çocuğun öz-düzenleme becerilerini hangi stres faktörlerinin etkileyebileceğini belirlemeye yardımcı olabilir ve o çocuğu desteklemenin en iyi yolunu çözebilir. Bazen açlığı gidermek ve uyarılmayı artırmak için gevrek bir atıştırmalık sağlamak kadar basit olabilir!
**Çocuğunuzun öz-düzenleme ile mücadele edemeyeceğini düşünüyorsanız, Ergoterapi değerlendirmesine başvurmaktan çekinmeyin! Nitelikli terapistlerimiz derinlemesine bir değerlendirme sağlar ve danışanlarımızı desteklemek için özel rehberlik sağlayabilir.